Provence er særlig kendt for sine rosévine, og det synes jeg, der er rigtig god grund til. Først efter jeg har fået et hverdagsliv i Provence, har jeg fundet ud af, hvad god rosévin er. Tidligere jagtede jeg fejlagtigt de mest mørke og dermed – troede jeg – mest smagsfulde roséer. Men i grunden er det lige omvendt.

Elegant rosé-nydelse i vinrankernes skygge

De lyseste rosévine byder oftest på de mest intense og elegante smagsoplevelser. Der er selvfølgelig stor forskel, men min tommelfingerregel er, at de lyseste rosévine balancerer allerbedst mellem sprødhed, syre og ganske svag sødlig frugtsmag.

En elegant rosévin klæder de fleste frokostmenuer og selvom man ikke umiddelbart vil kombinere selv de lidt tungere traditionelle Provence-retter med rosé, så matcher de mest smagsfulde rosévine ofte også disse retter på bedste vis.

I det hele taget er variationen i rosévinenes intensitet og balance så stor, at der kan findes en rosé til langt de fleste måltider og anledninger. Men intet slår en eftermiddag i vinrankernes skygge med et fransk krystalglas og en flaske rosévin på køl i champagnekølerens isterninger. Hvordan kan man næsten bruge tiden bedre? Det skulle da lige være østers serveret med sprød rosé på en solbeskinnet strandrestaurant i Cannes!

Kold og krydret rødvin spækket med sol

Rødvine og Provence hører i udgangspunktet ikke sammen. Der er for meget sol og for høje temperaturer for de kære druer. Selvfølgelig kan man også få gode vinoplevelser blandt de røde Provence-vine, særligt hvis man er til de krydrede smagsnuancer. Der findes adskillige, også rødsvinsproducerende, vingårde i Provence, og det er i sig selv sjovt at gå på opdagelse i de lokale rødvinskompetencer. Prøv dem også let afkølede til en salat eller let frokostanretning. Caféerne er ofte gode til at få det allerbedste ud af et lokalt glas rødvin serveret afkølet til dagens ret.

Beaujolais nouveau 3. torsdag i november

Nu vi er ved den afkølede rødvin, så er 3. torsdag i november en helt særlig vindag. Den dag frigives årets Beaujolais nouveau med sin kølige, rå og friske bud på årgangens potentiale. Dagen fejres ved et aperitif-arrangement sidst på dagen på den lokale café. De franske baretter, halstørklæderne, moustachen og harmonika-viserne er fundet frem og vinen smages, bedømmes og vurderes i det ene glas efter det andet. Alt sammen iscenesat og flankeret af indbydende serveringsfade spækket med lækre oliven, nødder, pølser, oste og patéer!

Boblende Cremant til hverdag og fest

Når man tænker franske bobler, tænker man Champagne. Super lækkert, elegant og proppet med små intense bobler. Næsten altid en god oplevelse og et fantastisk bidrag til en festlig lejlighed. Så fantastisk, at lysten til bobler kan melde sig i mere hverdagsagtige sammenhænge. Som hverdagsdrik er Champagne måske lidt ekstravagant og i grunden kan den fint erstattes af en boblende Cremant.

Cremant er jeg først blevet rigtig opmærksom på efter, jeg har fået min hverdagsgang i Sydfrankrig. Den udmærker sig ved dejlig smag og dejlige bobler til relativt lave priser. Og heldigvis er det nemt at finde et stort udvalg af Cremant i supermarkederne. Personligt er jeg særligt begejstret for Cremant fra Bourgogne og Alsace, der er sprøde, elegante og friske, og det gælder også flaskerne til de billige priser. Udbuddet er stort og det er absolut økonomisk overkommeligt at prøve sig frem på kryds og tværs mellem regioner og producenter.