I mit franske landkøkken bruger jeg få, men for mig helt særlige Provence-kogebøger. Gladest er jeg for de kogebøger, der kombinerer de lækre provencalske opskrifter med ingrediensernes og retternes relation til historien og kulturen. Det giver dybde til maden, at vide hvorfor den netop er sammensat og tilberedt, som den er. Ja, historien og kulturen optræder som en art krydderier, der i den grad får smagen og hele måltidsoplevelsen til at udfolde sig.
Og så er der dét, at en eftermiddag i vinrankernes skygge, hvor jeg endnu engang læser en god fransk kogebog fra den ene ende til anden, altid inspirerer mig til timevis i køkkenet i selskab med gryder, potter, pander, gode råvarer og et fyldt vinglas
De bedste franske kogebøger
Nedenfor finder du en oversigt over mine bedste franske kogebøger. Nyd at blive inspireret og rigtig god læselyst!
Provence - vinen, maden og landskabet
80 provencalske signaturopskrifter akkompagneret af sanselige beskrivelser og fotografier af retter, råvarer, køkken- og madkultur.
Forfatter: Lars Boesgaard
Foto: Tine Duch
Forlag: Gyldendal
Køb: Tilgængelig for køb
Provence: Kogebog med landskaber
Helt klassiske provenceopskrifter båret af meget få, men velvalgte ingredienser.
Bogens indledning med citat af Jean Giono: “Gennem maden lærer man sproget at kende, gennem sproget forstår man maden.” Lige sådan er det som læser at følge med på den sanselige rejsebeskrivelse igennem det smukke provencalske og kulinariske landskab.
Forfatter: Jacques Berg
Foto: Ingen, men de righoldige og stemningsfulde formuleringer danner rigeligt med billeder i sig selv
Forlag: Klim
Køb: Købes antikvarisk
Provencehistorier og opskrifter fra Auberge des Seguins
Originale, helt traditionelle og ikke tidligere nedskrevne Provenceopskrifter fra det skattede og autentiske Auberge des Seguins.
Opskrifterne er fra hjertet af det Provence, der normalt kun er for franskmændene selv. Yderst elegant sat i sammenhæng med det ægte, autentiske landliv, naturen og ikke mindst det provencalske livssyn.
Forfattere: Lise Malling Olesen og Torsten Granov
Illustrationer: Poul Andersen
Forlag: Klim
Køb: Købes antikvarisk
Favoritter - Det Fransk Køkken
Over 100 franske opskrifter rigt beskrevet, tilberedt og fotograferet.
Lille pocket format lige til at have med på stranden. Præcis ingrediensliste og lette trin-for-trin vejledninger. Format og indehold passer perfekt sammen – lige på, god og effektiv.
Forfatter: Ejler Hinge-Christensen
Foto: Ukendt
Forlag: Parragon Books Ltd
Køb: Købes på Gul&Gratis / DBA
Fransk simremad
Klassiske franske simreretter, der tager tid at lave. Retter der simrer timevis og spreder sine aromatiske dufte først i køkkenet siden i hele huset.
En perfekt opskriftsamling til de kolde vintermåneder, men i grunden også som allerbedste eksempler på at tungere franske retter også egner sig til sommeraftener.
Opskrifterne er tilpasset danske råvarer, så de let kan tilberedes i det danske køkken også.
Forfatter: Hélène Wagn
Foto: Ukendt
Forlag: Gyldendal
Køb: Tilgængelig for køb
L'Authentique Cuisine de Provence
Den helt autentiske kogebog fra provencalerne selv. En original fransk og særdeles æstetisk kogebog med Provenceegnens allermest traditionelle opskrifter.
Alle opskrifter er på fransk og de layoutes med en nænsom sans for æstetik i alt fra skrifttyper, grafisk enkelthed og stemningsfulde close-ups af bogens retter.
Den kogebog har en helt særlig dekorativ plads i mit franske landkøkken.
Forfattere: Gedda Gui og Monetti Robert
Foto: Ukendt
Forlag: OUEST FRANCE
Køb: Tilgængelig på Amazon


