At købe ind i Provence er mageløst. Råvarerne er vidunderlige, farverige, indbydende og helt uimodståelige. Selv i den mindste lille købmand er varerne friske og i det hele taget af en meget højere kvalitet end vi er vant til. Det helt særlige er, at det lokale indkøb ikke blot handler om gode råvarer, det handler også om socialt samvær og her udfolder det lokale liv sig fuldt ud. Helt enestående og fuldt i stand til at hamle op med de store indkøbssupermarkeder, der selvfølgelig er helt særlige i forhold til specialiteter og udvalg. Begge dele skal prøves og er inviterende.

Indkøbsmuligheder i det sydfranske landsbyliv

Markedet

Indkøbsmulighederne på landet er meget rigere end vi kender i Danmark. Selv de mindste flækker har marked en dag om ugen. Markederne drives af små mobile specialbutikker, der kører fra by til by. Uanset vejr og vind, ankommer de meget tidligt om morgenen. Grønthandleren, ostebilen og fiskehandleren kommer med et væld af friskhed og farver. Deres varer er ikke billige, men de er heller ikke dyre. Generelt er fødevarer billige i Frankrig. Og så er markedsfolkene rundhåndede og giver med glæde en Cadeau (gave) – krydderurter, salathoveder og frugter ryger oveni kurven. Det er et must at komme på ugens marked og der er masser af inspiration, da sortimentet klart afspejler årstiden. I efterårsmånederne er der f.eks. kastanjer, figner, tørrede abrikoser, dadler og nødder i massevis. Om sommeren masser af bær og frugter, der slæbes hjem i kassevis. Provencalerne spiser rigtig meget frugt og grønt, det kan jeg da se med alt det der slæbes hjem.

På markedet finder man også tøj- og skobutik og rullende byggemarked. Særligt tøjsalget går strygende. Ved første øjekast regner jeg aldrig med at finde noget. Men vi har købt utallige kjoler, der er rigtig fine og ekstremt billige. Gadebilledet vidner om, at det primært er på markedet, at vi alle sammen supplerer garderoben. 

Købmanden

I ugens øvrige dage er der også gode indkøbsmuligheder. Købmanden er velassorteret og fører selv de mere perifere varer. Du finder alt fra vaskepulver til tørrede linser og Champagne.

Slagteren

Slagteren er virkelig god og afskærer alle former for pålæg; kogt skinke, røget skinke og forskellige spegepølser. Sortimentet tæller også oste, der byder sig til i gigastørrelser i det oplyste køleskab. Dertil kommer lækre patéer fra ande- til vildsvinepaté suppleret med alle de kendte Provence-salater. Kød, fjerkræ og vildt er altid frisk og af høj kvalitet. Men hold også øje med dagens friske convenience-tilbud; croque monsieur, fyldte grøntsager, ravioli, frisk pasta for at nævne nogle. Butikken er altid smæk fyldt og humøret er højt.

Bageren

Bageren er nerven i byen. Uden den, går livet i stå. En butik, der er gået i arv fra generation til generation. De sætter en ære i ikke at udvikle sig og holder fast i de originale opskrifter på Baguette, Restaurant (de store flutes), Harlekin, Forge orange, Boule bi, Boule blance og Fougasse. Vores bager er særligt berømt for sit Fougasse-brød, der er cirka tyve gange fyrre centimenter fladt og fyldt med huller. Fougasse serverer jeg som et helt brød, som gæsterne blot brækker af. Ultra dekorativt og særlig velegnet til supper.

Grønthandleren og frisøren

Der er udvikling i landsbyen og et af byens unge par med god virketrang har åbne et helt nyt Epicerie (grønthandler) og Coiffure (frisør). Han styrer grønthandlen og hun klarer frisørsalonen. De har fået fat og tilbyder nogle af de grøntsager, som købmanden ikke tør binde an med. Og vi er rigtig tilfreds med frisøren, der på trods af sproget er god til at forstå og klippe, som vi gerne vil have det. Hun har travlt og må vist snart udvide bedriften.